Dlaczego warto pić zielone koktajle?

/

Zielone koktajle to najnowsza moda, która właśnie do nas przyszła po raz pierwszy, chociaż w krajach ogólnie rozumianego Zachodu pojawia się regularnie co kilka lat od kilku dekad. Czy jest to po prostu moda, czy może jednak coś poważnego się kryje przygotowywanymi w blenderach posiłkami?

Dietetycy nie mają wątpliwości, że koktajle są bardzo zdrowe i wymieniają długi szereg powodów, dla których naprawdę warto po nie sięgać. Wymieńmy najważniejsze z nich: Witaminy, przeciwutleniacze oraz fitoskładniki Zielone jest zdrowe, ale kiedy przygotowujemy potrawy z różnego rodzaju zielonych roślin, zazwyczaj poddajemy je obróbce termicznej powoduje to zniszczenie części jej wartości odżywczych, a nierzadko zdecydowanej większości. W zielonych koktajlach nie ma tego powodu, ponieważ przygotowuje się je na zimno. Chodzi przede wszystkim o fito składniki, czyli substancje znajdujące się tylko w roślinach, jak niektóre cukry i witaminy, a także o przeciwutleniacze, błonnik i nawet świetnie przyswajaną wodę. Duże znaczenie ma ponadto chlorofil, który niedawno został doceniony jako ważny element w produkcji czerwonych krwinek w naszym ciele.

Pomoc w odchudzaniu. Zielone koktajle zwykle wracają do mody jako elementy diety odchudzającej. Sprawują się one w tym zadaniu znakomicie, ponieważ w większości składają się z błonnika i wody, czyli dwóch rzeczy, od których się nie tyje. Zapychają nam żołądek, dostarczają mikro i makroelementów, a do tego pozwalają non stop popijać coś treściwego w czasie, kiedy trzeba ograniczać jedzenie.

Oczyszczanie organizmu. Naukowo udowodniono, że zielone koktajle są w stanie wspierać nasz organizm w procesie usuwania z niego toksyn. Robi to on oczywiście samodzielnie w sposób znakomity, ale kiedy toksyn z pożywienia i po prostu ze środowiska nazbiera się zbyt wiele, jego wydajność zaczyna spadać, przez co toksyny się kumulują i ich usuwanie staje się jeszcze wolniejsze. Ten mechanizm jest jednym powodów rozwijania się chorób cywilizacyjnych. Najważniejsze są tutaj niestrawione resztki zalęgające w przewodzie pokarmowych. Zachodzą w nich procesy gnilne, które stanowią pożywkę dla szkodliwych drobnoustrojów i dodatkowo produkują toksyny. Błonnik z zielonych koktajli pozwala je skutecznie z organizmu. Poprawa samopoczucie jest niemal natychmiastowa.

Jakie walory mają zielone koktajle? Dodatkowa energia. W zdrowym ciele zdrowy duch, ale w zdrowym ciele jest przede wszystkim energia. Organizm pełny toksyn zużywa bardzo dużo swojej mocy na zwalczanie ich, a jedzenie niezdrowe to tylko dodawanie mu kolejnej roboty. Kiedy ktoś zaczyna korzystać z zielonych koktajli, z miejsca pozostawia swojemu organizmowi więcej zapasów do wykorzystania dla normalnej, codziennej działalności i po prostu zrzuca sobie wielki ciężar z barków. Do tego dochodzi jeszcze uzupełnienie wszelkich braków witamin i minerałów, co razem umożliwia wrzucenie wyższego biegu.

Lekkostrawne jedzenie. Zielone koktajle to posiłki wyjątkowo łatwe do strawienia, co niesie za sobą szereg pozytywnych skutków. Najważniejsze jest tu to, że wszystkie warzywa i owoce, które spożywamy w postaci koktajli są realnie wchłaniane przez nasz organizm i nie dzieje się tak, jak przy jedzeniu pokarmów stałych lub mocno przetworzonych, że większość jedzonych rzeczy jest przez nas wydalana zanim zdążymy z nich naprawdę skorzystać. Równie ważne jest też to, że wiele osób ma różne problemy z trawieniem pokarmów stałych, które w tym wypadku na pewno się nie pojawią.