Długa lista zalet zielonych koktajli

/

Zielone koktajle mają bardzo długą listę zalet, ale dyskusję o nich zawsze trzeba zaczynać od zbawiennego wpływu chlorofilu, substancji dostępnej w nich w ogromnych ilościach. Chlorofil potrafi oczyszczać układ pokarmowy, dzięki czemu znacznie mniej toksyn będzie się pojawiało w krwi, limfie i w innych płynach ustrojowych. Nie jest to bynajmniej kwestia estetyczna, ponieważ wolne od toksyn ciało jest zdrowsze i może przekazywać energię przeznaczaną normalnie na walkę z toksynami na zupełnie inne cele, na przykład na walkę z efektami starzenia się. Ważne jest to, że z chlorofilem w naszym ciele pojawiają się też witaminy i mikroelementy. O obecności chlorofilu w roślinach najdobitniej świadczy zielony kolor ich struktur.

Można powiedzieć, że jest to krew rośliny, co oczywiście nie jest dokładną analogią, ale pozwala zrozumieć, że razem z chlorofilem otrzymuje się naprawdę pozytywny i bogaty zastrzyk zdrowia. Picie zielonych koktajli wzmocni nasz układ krwionośny i nerwowy, na co największy wpływ będą miały pokłady magnezu i żelaza. Co więcej, usunięcie wolnych rodników wzmocni układ odpornościowy, a ten wymiecie toksyny i szkodliwe bakterie. W roślinach zielonych znajdziemy też wiele witam i podobnych substancji, które w innych miejscach pojawiają się tylko w niewielkich ilościach.

Z czego zrobić zielony zdrowy koktajl? Mowa tu chociażby o kwasie foliowym oraz o witaminie B9, czyli dwóch bardzo ważnych składnikach dla kobiet w ciąży, zwłaszcza dla ich dzieci. U panów substancje te mają wpływ na wchłanianie żelaza, czyli podstawowego składnika hemoglobiny. Zaleca się, by każdy przyjmował do trzech filiżanek zielonych koktajlów dziennie. Jest to dawka, która poprawi obraz krwi i będzie chroniła przed anemią. Dzięki takim ilościom chlorofilu wraz z dodatkami oczyszczona będzie wątroba oraz zmniejszy się stężenie toksyn w całym organizmie. Warto wspomnieć ponadto o zwiększonej ilości glukozy we krwi, która dzięki koktajlom spada. Wiele innych korzyści jest w większym lub mniejszym stopniu znane, ale warto też dodać, że zdrowe jedzenie przeciwdziała stanom zapalnym i m.in. pozwala skutecznie walczyć z reumatyzmem.