Najważniejsze parametry blendera

/

Poszukując blendera, który ma za zadanie spełnić nasze oczekiwania, nie warto kierować się tylko i wyłącznie ceną, ale podstawowymi parametrami. Do nich, bez wątpienia należy zaliczyć moc. Ta z kolei w dużej mierze zależy od rodzaju samego blendera. W sklepach z wyposażeniem RTV/AGD znaleźć można dwa rodzaje blenderów ręczne oraz kielichowe. Różnica pomiędzy nimi tkwi nie tylko w wyglądzie, ale i właśnie w mocy. Zazwyczaj, blendery ręczne przeznaczone są do sporządzania zup i przecierów, dlatego moc w nich zastosowana jest stosunkowo niewielka, sięga nie więcej niż 900W. Blendery kielichowe, najczęściej wykorzystywane są do kruszenia, mielenia twardych surowców dlatego wymagają większej mocy, sięgającej nawet 1500W.

Niemniej istotne jest liczba wykonywanych obrotów oraz możliwość ich regulacji. W tym wypadku, proporcje są odwrotne - blender kielichowy wykonuje aż o 20 x mniej obrotów na minutę niż blender ręczny.I m obroty maksymalne będą wyższe, tym szybciej przebiegnie proces miksowania czy cięcia. Dlatego też, niezwykle przydatna jest możliwość ich regulacji. Jeśli blender jest niezbędny do sporządzania sałatek lub potrzebujemy precyzyjnego urządzenia, warto wykorzystywać właśnie możliwość regulacji obrotów.

Kruszenie lodu w blenderze Niezwykle pomocna w mieleniu, kruszeniu twardych orzechów, warzyw, a nawet kostek lodu może okazać się funkcja turbo. To opcja, przy użyciu której na chwilę można znacznie zwiększyć ilość obrotów blendera. W nowoczesnych blenderach, coraz częściej można dostrzec funkcję pulsacyjną, która daje możliwość pełnej kontroli nad całą pracą urządzenia. Kupując blender, mamy do wyboru urządzenia różniące się pod kątem sterowania. To, może być sterowanie manualne lub elektroniczne. W pierwszym, jak sama nazwa wskazuje wszystkie parametry ustawiamy ręcznie, zaś w drugim wystarczy za pomocą przycisku wybrać odpowiedni program