Wiele osób myśli o tym, by kupić blender. Często jednak nie wiemy co kupić i na jakie parametry zwracać uwagę. Warto więc zajrzeć do tego poradnika. Blender dla wielu kobiet jest ważnym dodatkiem w kuchni. Dzięki niemu będzie się tworzyło warzywne oraz owocowe koktajle czy kremowe zupy. Ani mikser ani sokowirówka go nie zastąpią. W tej chwili mamy na rynku wiele różnych modeli i znalezienie tego najlepszego może nie będzie łatwe. Kluczowe parametry to oczywiście moc, obroty ale także ostrza i forma kielicha.
Rodzaje blenderów
Obecnie wyróżnia się blendery kielichowe oraz ręczne. Model ręczny będzie w czasie pracy trzymany w rękach. Przy wyborze urządzenia trzeba zwrócić uwagę na osłonę ostrza, tak by w czasie pracy blender nie pryskał. Niektóre modele mają również dodatkowe akcesoria do cebuli, ziół, sera czy jajek. Blender może być albo sieciowy albo akumulatorowy. Kielichowy blender to sprzęt, który jest większy i ma większą moc. Podczas pracy takie blender stoi na blacie i nie trzeba będzie go trzymać. Przy zakupie warto zwracać uwagę na to czy od spodu ma specjalne przyssawki, ponieważ dzięki nim będzie można zapewnić sobie stabilną pracę. Nie każdy będzie chował blender do szafki po pracy. W wielu domach ma on stałe miejsce, dlatego warto szukać takiego blendera, który fajnie się prezentuje.
Moc
Blendery ręczne mogą mieć moc między 100 a 900 W. natomiast przy kielichowych urządzeniach moc może być nawet do 1500 W. Przed zakupem trzeba pomyśleć o tym jakie urządzenie będzie dla nas odpowiednie i jakie prace będziemy wykonywać. Trzeba raczej wybrać nieco wyższą moc, ponieważ wtedy urządzenie poradzi sobie skutecznie nawet z twardymi składnikami żywieniowymi. Nie ma sensu kupowanie urządzeń o minimalnej mocy.
Obroty
Warto także sprawdzić czy urządzenie posiada jakieś możliwości regulowania ilości wykonywanych obrotów. W prostszych sprzętów są wyłącznie dwa poziomy, przy kielichowych najczęściej można prowadzić regulację na kilkunastu poziomach. Dzięki takiemu urządzeniu będzie można ułatwić sobie pracę, gdy nie chcemy czegoś za mocno rozdrobnić.
Ostrza i kielich
Ostrza blendera wykonywane są ze stali. Przed zakupem należy sprawdzić jaki stop stali będzie wykorzystywany. Od jakości używanych materiałów zależeć będzie między innymi to jak ostrza będą pracować i jakie rzeczywiście będą dawały wydajność. Poza tym warto sprawdzić czy ostrza da się wyjmować w blenderze kielichowym tak by mycie było wygodniejsze. Blender kielichowy Przy blenderach kielichowych mamy takie, które są wykonane ze szkła ale również takie plastikowe. Trwalsze będą jednak te szklane, są cięższe i blender będzie stabilniejszy. Najczęściej te szklane mają także większą moc i dlatego poradzą sobie między innymi z kruszeniem lodu. Wydaje się, że będzie można je również łatwiej czyścić. Kielich przygotowany z plastiku szybciej się niszczy, pojawiają się na nim zarysowania i na pewno nie będzie się w dłuższej perspektywie tak dobrze prezentował. Jednocześnie czasami te gorsze jakościowo plastiki wpływają na smak pokarmów, dlatego dobrze będzie ich unikać. Wybór blendera zależeć będzie od tego jakie funkcje są nam potrzebne i jak będziemy chcieli takiego urządzenie używać. Trzeba więc indywidualnie dopasować urządzenie do własnych potrzeb.