Zielone koktajle mogą dawać naszemu organizmowi wiele pozytywnych składników. Warto jednak wiedzieć jakich błędów nie można popełniać przy ich przygotowywaniu. Zielone koktajle, czyli bardzo popularne na całym świecie smoothies to świetna propozycja dla tych wszystkich osób, które chcą dobrze zadbać o siebie. Dzięki nim będzie można oczyścić organizm z toksyn, usunie się złogi pokarmowe i oczyści wątrobę. Niestety część osób popełnia błędy przy ich przygotowywaniu a takich właśnie trzeba unikać.
Podstawowy błąd to oczywiście ciągle używanie takich samych warzyw zielonych. Trzeba pamiętać, że takie same składniki mogą powodować kumulowanie się szczawian i nie do końca przez to będą korzystne dla organizmu. A z drugiej strony oczywiście trzeba się liczyć z tym, że spożywanie zielonych warzyw może się stać monotonne, jeśli cały czas używać tych samych warzyw to po prostu taki smak się nam znudzi i stanie się dla nas męczący. Dlatego lepiej takiej monotonii unikać i w miarę możliwości mieszać różnymi warzywami, szczególnie że dobrych dla zdrowia zielonych produktów nie brakuje.
Drugi błąd, jaki dość często się zdarza to miksowanie bardzo dużej ilości składników. Jeśli będziemy dokonywać takich czynności to właściwie możemy przygotować mieszankę, która będzie wybuchowa. O ile pojedynczo produkty są zdrowe i smaczne o tyle, jeśli mocno je pomieszamy to niestety nigdy nie wiadomo jak nasz organizm na nie zareaguje, dlatego raczej trzeba podejść do tego w odpowiedni sposób i przygotować sok z dwóch trzech składników. Czasami dodać można jakiś owoc. Ale mieszanie kilkunastu elementów to błędne rozwiązanie.
Często ludzie wypijają koktajl jednym łykiem i jest to również błąd. Trzeba bowiem poczekać z takim koktajlem i należy spożywać go małymi łykami, tak by już w ustach mieszał się ze śliną i rozpoczynał wstępy proces trawienia. To istotna sprawa, która powinna być wzięta pod uwagę, gdy chcemy spożywać koktajle ze świeżych warzyw zielonych. Jeśli chcemy dostarczyć do organizmu zdrowe składniki, witaminy i minerały spożywając taki koktajl to musimy dać organizmowi szansę ich przyswojenia. takiej szansy nie będzie, jeśli wszystko wypijamy jednym łykiem bez zastanowienia. Warto więc mieć możliwość spożywania takiego koktajlu co parę minut małymi łykami w ciągu dnia.
Swoje znaczenie ma także moment, w którym będzie się spożywało taki koktajl. Należy zdecydować się na jego spożywanie w momencie, gdy nasz żołądek nie będzie wypełniony pokarmem, ponieważ wtedy dojdzie do mieszania składników i rozpocznie się nie przyjmowanie zdrowych składników ale fermentacja wszystkich składników. Najlepsze efekty będzie można uzyskać, jeśli koktajl będzie spożywany około 3 godziny po posiłku bądź też na jedną godzinę przed posiłkiem. Taki moment jest najlepszy, ponieważ zanim będzie mógł zmieszać się z innymi składnikami pokarmowymi zostanie już wchłonięty przez organizm i wszystkie cenne składniki odżywcze zostaną wykorzystane. Gdy już znane są podstawowe zasady przygotowywania koktajli oraz najczęściej popełniane błędy będzie można wiedzieć jakie działania podjąć, by tych błędów nie popełnić i zawsze przygotowywać sobie zdrowe, wartościowe napoje ze świeżych warzyw zielonych.