Ludzkie ciało jest maszyną zaprojektowaną do działania na przeznaczonym dla niego paliwie - żywności. Jedzenie jest w dzisiejszych czasach interesującym pojęciem, ponieważ czym właściwie jest jedzenie? Wchodzimy do jasno oświetlonych supermarketów z rzędami błyszczących, woskowych, idealnie proporcjonalnych jabłek, ogórków i papryczek, które kuszą nas swoją żywością, rozmiarem i CENĄ. Dlaczego miałabym chcieć kupować organiczne i niemodyfikowane genetycznie produkty za czasami dwukrotnie wyższą cenę, kiedy wyglądają na trochę bardziej poobijane, trochę mniej spójne w słodyczy, wielkości i dotyku z kawałka na kawałek, trochę mniej kolorowe i nie wszystko, co chcę, jest zawsze dostępne? Powiem Ci! Bo moje ciało chce ŻYWNOŚCI.
Cofnijmy się i rozłóżmy to trochę na czynniki pierwsze. Co to znaczy organiczny? Ekologiczna produkcja żywności oznacza, że w procesie produkcji nie stosuje się nawozów chemicznych, substancji syntetycznych, napromieniowania, osadów ściekowych ani organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Ekologiczne mięso i drób oznaczają, że nie stosuje się w nich antybiotyków ani syntetycznych hormonów, a zwierzęta są karmione ekologiczną dietą. Żywność ekologiczna oznaczona jako taka (nawet ta, która nie jest w 100% ekologiczna, a jedynie "wyprodukowana z ekologicznych składników") nie może być produkowana z GMO. A czym dokładnie są GMO? GMO to rośliny lub zwierzęta, które zostały genetycznie zmodyfikowane przy użyciu DNA pochodzącego z bakterii, wirusów lub innych roślin i zwierząt. Powstały w ten sposób organizm nie może występować tradycyjnie w przyrodzie. Jak widzisz, organiczne i nie-GMO idą w parze jak groszek i marchewka! Oba są bardzo ważnymi czynnikami wpływającymi na czystość żywności. Żywność nie może być ekologiczna, jeśli nie jest niemodyfikowana genetycznie, a tylko żywność niemodyfikowana genetycznie ma potencjał, aby ostatecznie spełnić standardy ekologiczne, jeśli obecnie ich nie spełnia.
Jak to jest dobre? Czy widziałeś powyższe terminy "nawozy chemiczne", "substancje syntetyczne", "napromieniowanie", "osady ściekowe", "GMO", "wirusy", "bakterie", "antybiotyki" i "syntetyczne hormony"? To nie jest ŻYWNOŚĆ, ale kiedy kupujesz konwencjonalne produkty zamiast organicznych, często znajdują się one w twoim jedzeniu. Dla mnie jest to trochę przerażające. Nie tylko konsekwencje zdrowotne zwyczajowego spożywania tych ukrytych dodatków są złe dla twojego ciała, są one również złe dla naszego środowiska. Mogą one uszkodzić naszą glebę, zanieczyszczają nasze powietrze i zanieczyszczają naszą wodę, między innymi.
Tak więc, w 2014 roku uczynić go swoją misję być trochę bardziej zielony i trochę czystsze z dietą. Istnieje wiele informacji online z różnych organizacji ekologicznych, jak również USDA o tym, jak jeść bardziej przemyślanie i które produkty są dostępne dla Ciebie, aby zastąpić niektóre nie tak wielkie, które mogą być spożywane. Istnieją również wielkie listy wyszczególniające, które produkty są ważniejsze, aby kupić organiczny, jeśli masz napięty budżet i idzie 100% organiczny nie jest wykonalne od razu.
Oto niektóre z moich obecnych organicznych i nie-GMO zweryfikowanych faveys zdecydowanie chcesz sprawdzić, ponieważ nie tylko są czyste, ale są one mouthwateringy delish!